Login
Register
Начало
Петък, 04 Септември 2015 12:45

Технологии и паметта в научаването на чужди езици

Написана от 

Знаете ли, че съществуват много технологии днес, чиято основна роля е да ни помагат и напомнят ежедневни неща и задачи. И докато в свят на най-модерни устройства няма как да забравим колко е часът, кой ден сме, с помощта на GPRS технологии се ориентираме и откриваме загубени вещи, учим и се развиваме с помощта на програми, то нещата идват от миналото и са се утвърдили благодарение на множество провеждани опити, изследвания и проучвания. Ето и една част от тях, които могат да са от полза, дори за научаването на нов чужд език:

Хаосът владее света – ергономични изследвания на учени, сред които д-р Катлийн Вос, доказват, как на практика разхвърляната среда може да отключи креативността у човека. За целта било направено проучване, в което участниците трябвало да открият топче за пинг-понг в разхвърляна и подредена стая. Тези от участниците, на които се паднала подредената стая, загубили много повече време от тези, които се паднали в безпорядъчните помещения. Този опит доказал, че хаотичната подредба стимулира нестандартното мислене. В доказателство на това е и твърдението, че колкото повече чужди езици изучаваме, толкова по-надарени и способни можем да бъдем. Научете повече за различните форми на курсове: английски език; немски език; курсове по италиански език; курсове по испански език; курсове по френски езици; курсове по руски език; курсове по гръцки език     или курсове по бизнес администрация.

Дори авторът на книгата „Безупречен безпорядък“ Ерик Ейбрахамсън и Дейвид Фридман, развиват теория, според която безпорядъкът се явява отличителна черта на умните хора. Според тях творчеството се ражда от хаоса, а подредеността убива въображението. Така, например неподреденото работно или учебно място може да е изключително ефективно, защото на него могат да се вземат под внимание опасностите и спешните задачи, докато в подредената обстановка всичко се игнорира, поради вида на ред.

Кладата – дух и сила – забранените книги никак не са рядкост и в наши дни. Цензурирани такива могат да се открият, дори без да подозираме. Такива като „Спасителят в ръжта на Селинджър е била забранена за цяла Америка над 30 пъти, а за последно и в Монтана, преди 4 години. Такава е и „451 градуса по Фаренхайт“ на Бредбъри, която била под строг контрол в училищата на Мисисипи. Днес сме чували и за „Пурпурен цвят“, която е скрита под лавиците на Пенсилвания, а едноименният роман „Властелинът на пръстените“, от Толкин е свършила на кладата в Ню Йорк. Това са само малки капки от морето на книгоцида.

Допълнително